Griep en verkoudheid

GRIEP & VERKOUDHEID

In beide gevallen is het belangrijk om een goede handhygiëne te handhaven en hoest- en niesetiquette te volgen om de verspreiding van deze virussen te beperken. Het voorkomen van infecties is de sleutel tot het behouden van een goede gezondheid tijdens het griep- en verkoudheidsseizoen. Maar zorg ook voor een goede weerstand!

Zelfzorggeneesmiddelen zijn geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij uw drogist. Deze medicijnen zijn bedoeld voor de behandeling van milde aandoeningen en symptomen. Het is echter belangrijk om voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking te lezen en, indien nodig, advies in te winnen bij uw gediplomeerde drogist om ervoor te zorgen dat u het juiste medicijn op de juiste manier gebruikt, vooral als u andere medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen heeft.

Griep en verkoudheid zijn twee veelvoorkomende luchtweginfecties die jaarlijks miljoenen mensen over de hele wereld treffen. Hoewel ze vergelijkbare symptomen delen, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide aandoeningen.

Griep wordt meestal gekenmerkt door een plotselinge start van symptomen, zoals hoge koorts en ernstige vermoeidheid, terwijl verkoudheid meestal een langzamere start heeft en mildere symptomen veroorzaakt.

Vaccinaties tegen griep zijn beschikbaar en worden aangeraden ter voorkoming van ernstige complicaties. Verkoudheden en griep kunnen voornamelijk worden behandeld met rust, voldoende vochtinname en zelfzorggeneesmiddelen voor symptomatische verlichting.

WAT IS GRIEP?

Griep, ook wel influenza genoemd, wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Griep wordt meestal overgedragen van persoon tot persoon via druppeltjes in de lucht die vrijkomen wanneer een geïnfecteerde persoon hoest, niest of praat. Het begint meestal plotseling en gaat gepaard met symptomen zoals hoge koorts, ernstige vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn en droge hoest. Griep kan ernstig zijn en leiden tot complicaties zoals longontsteking, vooral bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Voor deze groep is het belangrijk om jaarlijks een griepprik te halen met een vaccin dat speciaal is ontwikkeld om te beschermen tegen de meest voorkomende stammen van het influenzavirus.

WAT IS VERKOUDHEID?

Verkoudheid is een veelvoorkomende virale infectie van de bovenste luchtwegen. Het wordt veroorzaakt door verschillende virussen, waarvan het rhinovirus het meest voorkomende is.

De symptomen van verkoudheid kunnen variëren in intensiteit, maar ze omvatten meestal:

  1. Loopneus
  2. Niezen
  3. Keelpijn
  4. Hoesten
  5. Verstopte neus
  6. Lichte hoofdpijn
  7. Algehele vermoeidheid en malaise

Hoewel verkoudheid meestal mild is en vanzelf overgaat, kan het ongemak veroorzaken en enkele dagen tot een week aanhouden. Het is belangrijk om rust te nemen, voldoende water te drinken en eventueel zelfzorggeneesmiddelen zoals bijvoorbeeld paracetamol te gebruiken om koorts en pijn te verlichten. Als de symptomen ernstig zijn of langer aanhouden dan normaal, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

 

TIP VAN UW DROGIST:

Neusdruppels of neusspray met xylometazoline helpen de slijmvliezen in uw neus te doen slinken, waardoor u weer gemakkelijk door uw neus kunt ademen.Het is aan te raden uw neus te snuiten voorafgaand aan het gebruik van de spray of druppels.

Gebruik deze medicatie echter nooit langer dan een week achter elkaar. Bij langdurig gebruik loopt u namelijk het risico dat uw neus juist door de bijwerking van deze medicijnen verstopt raakt.

Deel op social media