LOW CARB.....Voor wie is een koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet geschikt?

Het volgen van een koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet is geschikt voor iedereen: Voor mensen die gewicht willen verliezen en voor mensen die hun gewicht willen behouden en zich energieker willen voelen.

 Om over te stappen op een koolhydraatarme of koolhydraatbeperkte leefstijl  is het belangrijk om te weten wat koolhydraten zijn, wat ze doen en welke producten koolhydraten bevatten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Naast koolhydraten leveren eiwitten en vetten ook energie en samen vormen ze de drie belangrijkste brandstoffen voor je lichaam. Zoals het woordje koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt eigenlijk al verklapt betekent het niet dat je helemaal geen koolhydraten meer eet, maar dat je de inname hiervan beperkt. Het is namelijk niet gezond om één van de drie brandstoffen helemaal te schrappen. Bij het volgen van een koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet, in het Engels LOW CARB dieet, beperk je de inname van koolhydraten en gebruik je eiwitten en vetten als primaire brandstof. Door het minderen van koolhydraten haalt je lichaam energie niet meer uit de overtollige koolhydraten maar uit (overtollig) lichaamsvet. Dit proces, het overschakelen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding wordt ook wel ketose genoemd. Producten die snelle koolhydraten bevatten zijn o.a.: spaghetti, witbrood, bladerdeeg, ontbijtkoek, ketchup.

Het koolhydraatbeperkt dieet toont veel overeenkomsten met het koolhydraatarm dieet, ware het niet dat de verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten in deze diëten anders verdeeld zijn. In een koolhydraatbeperkt dieet minder je dus het aantal koolhydraten (50-100 gram koolhydraten per dag) en vul je je maaltijd aan met eiwitten en vetten. In een koolhydraatarm voedingspatroon verminder je niet alleen bij ieder eetmoment de hoeveelheid koolhydraten, maar vervang je deze ook door middel van de andere macro’s (eiwitten en vetten). De marge van de hoeveelheid koolhydraten die bij het koolhydraatarm dieet vaak wordt gehanteerd ligt tussen de 30 en 50 gram koolhydraten per dag.

Deel op social media