Wat is een Ketogeen Dieet?

Een ketogeen dieet is een zeer koolhydraatarm en vetrijk dieet.

Vetrijk wil zeggen dat je dieet vooral bestaat uit gezonde vetten als olijfolie, kokosolie en roomboter. Maar ook vetrijke voeding zoals vette vis, avocado, noten en zaden. Naast deze vetten eet je tijdens een ketogeen dieet ook volop groente, wat eiwitten en fruit. Het belangrijkste doel van een ketogeen dieet is om het lichaam vet te laten verbranden. Dit gebeurt door je lichaam in een metabolische toestand te brengen die ketose wordt genoemd.

Wat is Ketose?

Ketose is een toestand waarin het lichaam primair afhankelijk is van vet voor energie in plaats van koolhydraten. Je lichaam schakelt dus over naar vet(reserves) als belangrijkste energiebron. Wanneer dit gebeurt, wordt je lichaam zeer efficiënt in het verbranden van lichaamsvet voor energie. Door de hoeveelheid koolhydraten in de voeding drastisch te beperken tot ongeveer 30 gram per dag komt het lichaam tijdelijk in een energiecrisis en moet het op zoek naar een alternatieve energiebron. De energiebronnen vetten en eiwitten blijven dan over. Om te voorkomen dat jouw lichaamseigen eiwitten worden afgebroken zal je zeker in het begin van je dieet veel extra gezonde vetten moeten gebruiken. Zo zal jouw lichaam overgaan naar vetverbranding als energiebron.

Wat is het verschil tussen het keto dieet en het koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet?

Bij een koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet ligt de nadruk op het eten van zo min mogelijk koolhydraten. Bij het keto dieet ligt de nadruk vooral op het eten van vetrijke voeding. Op deze manier wordt de vetverbranding gestimuleerd. Je eet bijna geen koolhydraten maar vervangt deze door vetten.

Deel op social media