HELP....IK BEN IN DE OVERGANG!?

Het begint tussen uw 40e en 60e jaar. Sommige vrouwen hebben geen klachten, andere wel.

De overgang is de periode in uw leven waarin het lichaam de vruchtbare periode achter zich laat. De hormoonhuishouding verandert en uw lichaam moet op zoek naar een nieuwe balans. Net als in de puberteit, die de vruchtbare jaren inluidde, kunt u door de schommeling van hormonen verschillende fysieke en mentale verschijnselen ervaren. De meest voorkomende overgangsverschijnselen zijn opvliegers, gewichtstoename en nachtelijk transpireren.

In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden:

Premenopauze: dat is de periode vóór uw laatste menstruatie.

Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert.

Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.

De overgang is zo breed en verschillend bij iedereen dat je niet één advies kan geven op het feit dat iemand in de overgang zit. Voor de verschillende verschijnselen hebben we diverse zelfzorgproducten die kunnen ondersteunen. Hieronder onze zelfzorgtips bij veelvoorkomende overgangsverschijnselen. Vraag je Drogist Bewust Beter om advies.

Tip 1 ondersteun je vochthuishouding

Ondersteuning van de vochtbalans is belangrijk vanwege de daling van het hormoon oestrogeen.

Tip 2 kom tot rust

De overgang is een levensfase waarin veel factoren aanwezig zijn die gevoelens van onrust kunnen uitlokken. Wat kan zorgen voor innerlijke onrust.

Tip 3 slaap lekker

Onder andere opvliegers en nachtzweten als gevolg van de overgang kunnen van invloed zijn op je slaap.

Tip 4 ondersteun je energielevel

Wanneer je vermoeid bent in de overgang wordt vaak futloos gevoel bedoeld. Deze vorm van vermoeidheid kan soms gepaard gaan met prikkelbare gevoelens en nergens zin in hebben.

Tip 5 verlicht je droge, gevoelige ogen

Als je in de overgang komt, kan het zijn dat je last krijgt van droge ogen. Door de verminderde aanmaak van oestrogeen kunnen de slijmvliezen in je ogen namelijk droger worden.

Tip 6 ondersteun je spijsvertering

Je hormonen maken de grootste verandering door in de overgang. En dat is van invloed op je stofwisseling. Daarom kan het zijn dat je juist in de overgang goed merkt dat je stofwisseling verandert. Deze kan namelijk een stuk trager gaan verlopen. Voedingsstoffen worden minder snel opgenomen en omgezet en dat kan zich uiten in spijsverteringsproblemen zoals een vol, opgeblazen gevoel of winderigheid.

 

Bronvermelding: Zelfzorgtips bij veelvoorkomende overgangsverschijnselen, website A.Vogel.

Deel op social media