Magnesium supplement van het jaar 2023

Magnesium dé alleskunner onder de supplementen

Magnesium is een van de belangrijkste mineralen in het menselijk lichaam, het is betrokken bij maar liefst 600 lichaamsprocessen en is bovendien in bijna alle cellen te vinden. Het ondersteunt onder andere de spieren, energie, botten en het zenuwstelsel.

Wist je dat we zelf geen magnesium kunnen aanmaken? Magnesium is een mineraal en het lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken. Het is dus belangrijk om genoeg magnesium via voeding binnen te krijgen. Toch heeft ongeveer 1 op de 6 mensen een magnesium tekort.

Waar zit magnesium in?
Magnesium zit onder andere in noten en zaden, cacao, peulvruchten, groene bladgroenten, bananen, vlees en zuivel. Het bewerken van voeding en verarming van de landbouwgrond leiden jammer genoeg tot een verlaging van het magnesiumgehalte in ons eten. De afgelopen decennia is de hoeveelheid magnesium in groenten, fruit en granen met wel 10-20% afgenomen. Daarnaast toont wetenschappelijk onderzoek aan dat in geraffineerde, bewerkte voeding slechts 3% tot 28% magnesium overblijft. Dan moet je wel heel erg je best doen wil je voldoende magnesium via voeding binnenkrijgen…..

Tips om zo veel mogelijk magnesium uit je voeding te halen: eet zo min mogelijk bewerkt, haal lokaal, eet zo vers mogelijk, koop biologisch en liever stomen dan koken.

Waar is magnesium goed voor?
• Magnesium speelt een rol bij de botaanmaak
• Magnesium is gunstig voor een goede geestelijke balans
• Magnesium kan het gebrek aan energie helpen verminderen
• Magnesium is belangrijk voor een normale spierwerking
• Magnesium heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel

Magnesium is bij ongelooflijk veel lichaamsprocessen betrokken en is breed in te zetten omdat het veel verschillende functies heeft. Zo gebruikk je magnesiumbisglycinaat omdat het goed is voor de gemoedstoestand, magnesiummalaat omdat het bijdraagt aan extra energie bij vermoeidheid en magnesiumcitraat is ideaal voor mensen met een actieve levensstijl, omdat het een rol speelt bij het behouden van sterke spieren.

Wanneer kan magnesium het best ingenomen worden?
Het moment van inname van magnesium kan invloed hebben op het effect. U kunt magnesium innemen met een bepaald gezondheidsdoel, maar ook als onderhoudsproduct. Gebruikt u extra magnesium om uw magnesiumwaarden op peil te houden? Dan heeft het moment van inname weinig invloed op de werking. Kiest u voor extra magnesium met een specifiek doel? Dan kan het tijdstip van belang zijn voor de effectiviteit.

- Wanneer magnesium ‘s avonds innemen? Overdag verwerken de hersenen zo’n 10 miljoen prikkels per seconde. Voor een goede nachtrust is het belangrijk om de hoeveelheid prikkels te verminderen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld ’s avonds de lichten te dimmen, niet te snoepen voor het slapengaan en ontspannende ademhalingsoefeningen te doen. Daarnaast kan je 's avonds magnesium innemen: magnesium draagt namelijk bij tot de normale werking van het zenuwstelsel.

- Wanneer magnesium ’s ochtends innemen? Heb je een drukke dag voor de boeg? ’s Ochtends draagt magnesium bij tot een normaal energieleverend metabolisme en draagt het bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid.

- Wanneer neem je magnesium in voor het sporten? Magnesium is een populair supplement onder sporters omdat het onder andere bijdraagt tot een normale werking van de spieren en bijdraagt tot een normaal energieleverend metabolisme. Je kunt het best magnesiumcitraat gebruiken. Magnesiumcitraat is een goed opneembaar complex van magnesium met citroenzuur. Magnesiumcitraat kun je het best een ruime tijd voor het sporten innemen zodat alle magnesium door het lichaam is opgenomen en verwerkt voordat je begint met sporten.

Magnesium citraat, bisglycinaat of malaat?

Niet alle magnesiumverbindingen zijn hetzelfde. De magnesiumvorm bepaalt hoe goed de magnesium in het lichaam wordt opgenomen. De magnesiumvormen zijn in twee groepen onder te verdelen:

- Organisch gebonden magnesium

Organisch gebonden magnesium bestaat uit magnesium gebonden aan een organische stof. Een organische stof is een stof die in de natuur wordt gemaakt. Deze vormen bevatten vaak relatief weinig elementair* magnesium, maar worden wel veel beter opgenomen. Vormen: magnesium bisglycinaat, magnesium malaat, magnesium citraat, magnesium tauraat, magnesium ascorbaat

- Anorganisch gebonden magnesium

Anorganisch gebonden magnesium zijn vormen van magnesium die vaak relatief veel elementair* magnesium bevatten, maar minder goed worden opgenomen. Vormen: magnesium carbonaat, magnesium sulfaat, magnesium chloride, magnesium hydroxide, magnesium oxide *

De hoeveelheid elementair magnesium zegt iets over de hoeveelheid van het ‘pure’ mineraal die het supplement bevat. En geeft aan hoeveel het lichaam ook echt van de werkzame stof kan gebruiken. Magnesium citraat bevat bijvoorbeeld per 100 mg grondstof 16 mg magnesium en 84 mg citroenzuur (citraat).

Hoelang duurt het voordat magnesium gaat werken?
Veel mensen voelen het verschil van een magnesiumsupplement al binnen een week. Bij sommige mensen duurt het tot enkele maanden voordat ze het effect van magnesium merken. De duur hangt ook af van de toepassing, de dosering en de vorm die gebruikt worden. Kies bijvoorbeeld altijd voor een goed opneembare vorm van magnesium, zoals magnesiumbisglycinaat en gebruik een dosering die past bij jouw behoefte. Zo maak je het meest effectief gebruik van het magnesiumsupplement!


Met dank aan Bonusan

Deel op social media